Naujiena
MARIJAMPOLĖS SAVIVALDYBĖS 5 IR 8 KLASIŲ MOKINIŲ MITYBOS ĮPROČIAI
2022 m. gegužės-spalio mėnesiais atliktas Marijampolės savivaldybės 5 ir 8 klasių mokinių mitybos įpročių vertinimas, kuriame dalyvavo 286 mokiniai. Tyrimo metu nustatyta, kad mokinių mitybos įpročiai nėra palankūs sveikatai: tik mažiau nei pusė (46,9 proc.) mokinių kiekvieną darbo dieną valgo pusryčius, retai valgo kartu su tėvais – kasdien kartu su tėvais pusryčiauja 23,4 proc., vakarieniauja 38,8 proc. mokinių. Dauguma mokinių užkandžiauja būdami prie ekranų – niekada žiūrėdami televizorių neužkandžiauja tik 3,5 proc., būdami prie kompiuterio – 16,8 proc. mokinių. Mokiniai per mažai vartoja sveikatai palankių maisto produktų – tik trečdalis mokinių kasdien valgo vaisius ir daržoves, ketvirtadalis mokinių niekada nevalgo kruopų košių, 61,5 proc. niekada nevalgo žuvies arba ją valgo labai retai, trečdalis kasdien negeria vandens. Tyrimas atskleidė, kad mokiniai pakankamai dažnai vartoja sveikatai nepalankius maisto produktus – maždaug šeštadalis mokinių kasdien valgo baltą duoną, saldainius, šokoladą, saldžius kepinius, geria gazuotus saldžius gėrimus. Beveik kas devintas mokinys kasdien valgo bulvių traškučius, greito maisto produktus, geria energinius gėrimus.
Paaiškėjo, kad berniukų mitybos įpročiai yra sveikatai palankesni nei mergaičių – jie dažniau pusryčiauja, dažniau vakarieniauja kartu su tėvais, dažniau valgo juodą duoną, įvairių kruopų košes, kiaušinius ir žuvį, rečiau valgo saldainius ir šokoladą. 5 kl. mokinių mitybos įpročiai yra sveikatai palankesni nei 8 kl. mokinių – jie dažniau pusryčiauja, dažniau valgo kartu su tėvais, dažniau valgo juodą duoną, įvairių kruopų košes, rečiau valgo greito maisto produktus ir geria energinius gėrimus.
Įdomu tai, kad mokiniai, kurie dažniau valgo pusryčius savaitgaliais, bei tie, kurie dažniau valgo kartu su tėvais, dažniau vartoja sveikatai palankius maisto produktus. Mokiniai, kurie dažniau užkandžiauja prie ekranų, rečiau valgo daržoves ir dažniau vartoja sveikatai nepalankius maisto produktus. Stipriausias ryšys nustatytas tarp užkandžiavimo prie ekranų ir dažno greito maisto produktų, bulvių traškučių ir gazuotų saldžių gėrimų vartojimo.
Reikia paminėti, kad panašios mokinių mitybos problemos akcentuojamos ir kitų autorių atliktuose tyrimuose tiek Lietuvoje, tiek Europoje.
Žaneta Skinkienė, visuomenės sveikatos specialistė
Foto: The Citizen
Lietuvininkų g. 18, Marijampolė
Tel. (8 343) 59 213,
info@marijampolesvsb.lt
Juridinių asmenų registras
Kodas 301618682