Naujiena

Mokymai Marijampolės marijonų gimnazijoje

“Dažnai išgirdę pirmus žodžius apie mitybą, galvoje atsiranda asociacija, jog kalbėsiu apie mitybos piramidę bei sveiką ar nesveiką maistą, kiek jo valgyti, kada ir kaip. Tačiau ar visi žinote, ką reiktų valgyti ir kuom užpildyti užkandžių dėžutę, kad maistas ne tik stiprintų bendrą sveikatą, bet padėtų lengviau mokytis? O kad mokymosi procesas būtų ne tik paprastas, bet ir malonus, reikalingas ir sveikas žarnynas. Žarnyne gyvenančios bakterijos ne tik gamina mūsų kūnui reikalingas įvairias maisto medžiagas, bet taip pat gamina ir seratoniną, dar kitaip vadinamą „laimės“ hormoną“- kalbėjo lektorė.


Paskaitų metu išsiaiškinome, koks ryšys sieja žarnyną su galvos smegenimis bei naujai atrastą enterinę nervų sistemą, kuri nulemia ne tik sveikatą, bet ir mūsų norus ar nuotaikas, kognityvinius gebėjimus.  Todėl fermentuotas maistas turi būti mūsų kasdieninėje mityboje, nes tai palaiko tinkamą žarnyno mikrobiotos veiklą. Žiemos metu, kai tikrai sudėtinga mūsų klimatinėmis sąlygomis gauti augalinės kilmės maisto, tinkamas pasirinkimas būtų riešutai ir džiovinti vaisiai. Pastarieji aprūpintų ne tik mineralais ir vitaminais, bet juose gausu yra ir riebiųjų rūgščių bei baltymų, kas svarbu jaunam organizmui.

Mokymai sveikos mitybos tema vyko vasario 7 d. 5 ,6 ,7 ir 10 klasių moksleiviams, kuriuos vedė prof. Dr. Rasa Bacevičienė.

Edita Perlibienė
Marijampolės savivaldybės visuomenės sveikatos biuro specialistė


Paskutinį kartą redaguota: 2022-02-13 16:22