Naujiena

Sveikatai palanki mityba. Ar pirkdami maisto produktus ieškome „Rakto skylutės“ ženklo?


Gamta kiekvieną iš mūsų yra apdovanojusi apsauginėmis savybėmis, kurių dėka mes išliekame sveiki arba pasveikstame, todėl turėtume jas atsakingai tausoti. Pasaulinės sveikatos organizacijos duomenimis, net 50 proc. gyventojų sveikatos priklauso nuo jų gyvenimo būdo, o vien sveikai maitinantis galima būtų išvengti 90 proc. antrojo tipo diabeto bei širdies ir kraujagyslių ligų ir 30 proc. vėžinių susirgimų. 
Siekiant  padėti vartotojams lengviau išsirinkti sveikatai palankius maisto produktus tarp kitų tos pačios grupės maisto produktų, buvo sukurtas „Rakto skylutės“ simbolis. Pirmą kartą maisto sveikumo kriterijai ir šis simbolis buvo sukurti Švedijoje 1989 m., vėliau įteisinti Danijoje, Norvegijoje, Islandijoje,, kitose šalyse, tarp jų ir Lietuvoje. Šiuo metu tai plačiausiai Europoje taikoma tarptautinė sveikatai palankesnių maisto produktų ženklinimo sistema. „Rakto skylutės“ simboliu pažymėti maisto produktai yra panašūs į įprastus maisto produktus, tačiau juose mažiau cukraus, druskos, sočiųjų riebalų, nėra maisto saldiklių, o grūdų turinčiuose gaminiuose išsaugota daugiau maistinių skaidulų, negu kituose panašiuose produktuose. 
Kai kurie neperdirbti maisto produktai besąlygiškai atitinka „Rakto skylutės“ kriterijus (pvz., daržovės, vaisiai, uogos, šviežia žuvis), todėl (jei jie yra fasuoti) iš karto gali būti ženklinami „Rakto skylutės“ simboliu. Kitoms maisto produktų grupėms nustatyti specialūs sudėties reikalavimai. Jei produktas juos atitinka, maisto gamintojas gali informuoti apie tai Sveikatos apsaugos ministeriją ir pradėti ženklinti savo gaminamą produktą „Rakto skylutės“ simboliu.
Kam ir kuo naudingas maisto produktų žymėjimas „Rakto skylutės“ simboliu?
Vartotojams – padeda lengviau surasti sveikatai palankesnius maisto produktus, subalansuoti mitybą, saugoti sveikatą, mažinant lėtinių neinfekcinių ligų (infarktų, insultų, vėžio, 2-jo tipo cukrinio diabeto, antsvorio, nutukimo ir kitų, su mityba susijusių ligų) riziką.
Maisto gamintojams – padeda saugoti vartotojų sveikatą bei įsitvirtinti atviroje ir beveik tuščioje sveikatai palankesnių maisto produktų rinkoje. Kuo daugiau gamintojas pristato produkcijos, pažymėtos „Rakto skylute“ tuo labiau gerėja įmonės, kaip atsakingos, sveikatai palankesnio maisto gamintojos įvaizdis. Jų gaminiai turi pirmenybės teisę viešųjų pirkimų konkursuose tiekti šiuos maisto produktus vaikų ugdymo įstaigoms, gydymo įstaigoms, taip pat vaikų ir suaugusiųjų socialinių paslaugų įstaigoms. Be to tai yra palankus kriterijus eksportuoti produktus į kitas ES šalis, į šiaurės ir Skandinavijos šalis, kur šiuo simboliu pažymėtos prekės turi didžiulę paklausą. Taip pat šiuo metu, esant didelei prekių pasiūlai, tai yra nauja galimybė ieškant sveikatai palankaus maisto gaminimo receptų ir skonių, kurti naują rinkodarą, parodyti įmonės bei jos gaminamų produktų išskirtinumą, sveikumą bei pozityvų požiūrį į vartotoją.
Prekybininkams – sveikatai palankesnių maisto produktų gausa gerina prekybos vietos įvaizdį, pritraukia daugiau sąmoningų, sveika mityba besidominčių pirkėjų, o tuo pačiu didina apyvartą ir pelningumą. Šiuo metu Lietuvoje yra notifikuoti 399 maisto produktai, atitinkantys „Rakto skylutės“ kriterijus. 
Lietuvos rinkoje esančių „Rakto skylutės“ simboliu paženklintų maisto produktų sąrašą galite pamatyti čia: https://sam.lrv.lt/lt/veiklos-sritys/visuomenes-sveikatos-prieziura/mityba-ir-fizinis-aktyvumas-2/rakto-skylute/rinkoje
Kviečiame Marijampolės ir Kalvarijos savivaldybės teritorijose esančių maisto produktų gamintojus prisijungti prie sveikatai palankesnių maisto produktų gamintojų būrio ir „Rakto skylutės“ ženklinimo sistemos. Dėl bendradarbiavimo ir išsamesnės informacijos kreipkitės į  Marijampolės savivaldybės visuomenės sveikatos biurą tel. 8 615 40 117, el. p. ramute.kunigiskiene@marijampolesvsb.lt
Ramutė Kunigiškienė, 
Marijampolės savivaldybės visuomenės sveikatos biuro 
visuomenės sveikatos specialistė

Paskutinį kartą redaguota: 2020-11-24 11:20